May Day

Actrice: Grace Jones
Film: A View to a Kill



May Day is de rechterhand van Max Zorin. IJzersterk, excentriek en bovenal dodelijk. Haar voornaamste rol is het doden van vijanden die Zorin in de weg lopen.

Deze opvallende verschijning duikt voor het eerst op als James Bond een ontmoeting op de Eiffeltoren heeft. Ze vermoordt Bonds gezelschap Achille Aubergine met een dodelijke vishaak. Daarna vlucht zij de trappen van de Eiffeltoren op, op de hielen gezeten door Bond. Om aan haar achtervolger te ontkomen, duikt zij met een parachute van de toren af.

Vervolgens vallen onder meer Bonds collega Sir Godfrey Tibbett en CIA-agent Chuck Lee aan haar ter prooi. May Day toont zich hiermee zeer loyaal aan haar opdrachtgever.

Maar daar komt bij de uitvoering van operatie Main Strike verandering in. Als Zorin zijn plan bijna rond heeft en de mijn waar een immense ontploffing moet plaatsvinden gereed, blijk May Day overbodige ballast. Nog voordat May Day in veiligheid kan komen, laat Zorin de mijn onderwater lopen. Veel van zijn medewerkers komen hierbij om, maar May Day, Bond en Stacey Sutton weten te ontkomen. Op dat moment is May Day zich bewust dat Zorin haar bedrogen heeft.


Dat is goed nieuws voor Bond, want hij kan de hulp van May Day wel gebruiken. De ontsteking die ieder moment af kan gaan, wordt met behulp van May Day naar boven getakeld. Samen met Bond tilt ze de bom op een mijnkarretje, maar de rem blijft steken. May Day besluit de blokkering handmatig tegen te gaan en klimt bij de bom aan boord. Op dat moment heeft Bond het karretje zojuist een flinke duw gegeven, waardoor May Day naar buiten wordt gereden. Bond gebied haar van de kar af te springen, maar May Days wraak is zoet.

Hoog boven de mijn worden in de zeppelin van Zorin de seconden ongeduldig afgeteld door de boef en zijn overgebleven kompanen. Maar dan krijgt hij de schrik van zijn leven: May Day en de bom verschijnen op de buitenplaats. 'Get Zorin for me!', schreeuwt May Day naar Bond. En dan explodeert de bom. Operatie Main Strike is mislukt.

<<< Terug naar A VIEW TO A KILL