Kerim Bey

Acteur: Pedro Armendáriz
Film: From Russia with Love


Ali Kerim Bey is het hoofd van Station T in Istanbul. Hij staat Bond bij in diens missie om de Lektor-decoder te bemachtigen. De sympathieke Kerim Bey wordt één van Bonds beste vrienden uit de gehele filmreeks.

In zijn jongere jaren werkte Kerim als krachtpatser in het circus. Nu staat hij bekend als een levenslustige vrouwenverslinder. Hij heeft een groot aantal kinderen en al zijn zonen zijn werkzaam voor hun vader: Blood is the best security in this business.

Als James Bond op jacht naar de Lektor in Istanbul arriveert, wordt hij direct hartelijk ontvangen door Kerim. Via een ondergronds waterreservoir laat Kerim zijn periscoop zien waarmee hij het Russische consulaat kan bespieden. Daar ziet hij dat de Bulgaarse huurmoordenaar Krilencu weer terug is.


Kort nadat Bond in Istanbul is gearriveerd, ontkomt Kerim aan een aanslag met een kleefbom. Om verdere moordpogingen te ontkomen, neemt hij samen met Bond zijn intrek in een bevriend zigeunerkamp. Maar Krilencu is het tweetal gevolgd en valt het kamp aan. Kerim en Bond ontkomen, onder meer door de hulp van de welhaast onzichtbare Red Grant, maar de Turk raakt in de hevige strijd wel verwond aan zijn arm.

Kerim laat Krilencu opsporen, waarna hij samen met Bond naar het betreffende adres gaat. Daar stellen de twee zich verdekt op om zich gereed te maken voor de liquidatie. Dan arriveren er twee politie-agenten, het blijken zonen van Kerim te zijn. Als zij aanbellen bij het pand waar Krilencu zich bevindt, gaat er in de gevel plots een luik open waarin de Bulgaar verschijnt. In de poging van Krilencu om te ontsnappen, haalt de gewonde Kerim de trekker van het geweer over, waarna de Bulgaar zijn dood tegemoet valt.


Nu ligt de weg vrij om het Russische consulaat binnen te vallen en de Lektor mee te nemen. Het plan lukt en samen met Tatania Romanova vluchten zij per Orient Express. Maar zij blijken niet de enige aan boord te zijn, ook moordenaar Red Grant en de Russische veiligheidsagent Benz zijn ingestapt.

Het lukt Bond en Kerim om Benz met een list gevangen te nemen. Maar als Kerim vervolgens de wacht bij de Rus houdt, wordt Bond korte tijd later gewaarschuwd door de treinconducteur — Kerim Bey en Benz hebben elkaar gedood. Pas later blijkt dat Red Grant de moordenaar is.

<<< Terug naar FROM RUSSIA WITH LOVE