Elliot Carver

Acteur: Jonathan Pryce
Film: Tomorrow Never DiesMediatycoon Elliot Carver is wellicht de machtigste man op aarde. Volgens Bond kan hij 'regeringen door een enkele uitzending' ten val brengen. Deze stijlvolle schurk wil een oorlog tussen Groot-Brittannië en China ontketenen, zodat hij China een bestuur kan installeren dat hem de exclusieve uitzendrechten voor de komende honderd jaar zal verlenen.

Elliot Carver werd geboren in Hong Kong als buitenechtelijke zoon van een Duitse vrouw die in het kraambed stierf en mediatycoon Lord Roverman. Roverman verkocht zijn zoon voor 50 pond aan een Chinese familie. Als zestienjarige ging Carver aan het werk bij een krant in Hongkong, waar een redacteur hem het geheim van een succesverhaal onthulde: vraag je altijd af 'waarom?'.

Toen Elliot Carver dertig werd, nam hij wraak op zijn vader door een rivaliserend media-imperium op te zetten, waardoor Roverman failliet ging en zelfmoord pleegde. Nu, als vijftiger, beschouwt Carver zichzelf als een hedendaagse Caesar of Napoleon. Hij leidt geen leger, maar voert het commando over zijn krant 'Tomorrow', over televisiestations, tijdschriften en zo'n 8 duizend journalisten in 132 landen.


'Informatie' is zijn wapen. Dit zet hij bijvoorbeeld in om de Amerikaanse president te chanteren: hij dreigt een compromitterende opname van hem en een cheerleader openbaar te maken als de kabelkosten niet worden verlaagd. Als de president hieraan toegeeft, zendt Carver de beelden alsnog uit.

Carver bezit alles wat hij wil, behalve de exclusieve uitzendrechten in China. Opererend vanaaf een stealthschip, dus ontzichtbaar voor de radar, gebruikt Carver een gestolen GPS-encoder om het Britse schip de HMS Devonshire van koers te brengen en naar Vietnamese wateren te leiden. De Chinezen denken dat het schip zich in hun territorium bevindt en sturen er twee MiG-gevechtsvliegtuigen op af. Carver geeft de opdracht het schip met zijn 'onderwaterboor' te laten zinken.

Bij het doorzoeken van het scheepswrak vinden Carvers duikers een tomahawkraket, die hij wil afvuren op het gebouw waar een spoedoverleg van de Chinese opperbevelhebber in Peking zal plaatsvinden. Generaal Chang is één van hen en werkt samen met Carver. Hij zal te laat komen op het overleg, zodat hij aan de aanval ontkomt en de macht kan grijpen.


Carvers media doen verdacht snel verslag van de gezonken Devonshire. Bovendien blijken zijn satellieten valse GPS-signalen te hebben doorgezonden. Hierdoor wordt het media-imperium onderwerp van een Brits en Chinees onderzoek, geleid door James Bond en de Chinese Wai Lin.

Vanwege zijn vroegere relatie met Carvers vrouw Paris, wordt Bond het voornaamste doelwit van Carver. De mediatycoon geeft zelfs opdracht om niet alleen James Bond, maar ook zijn eigen vrouw te laten vermoorden.


Als Bond de gewraakte encoder steelt, stelt Carver alles in het werk om de geheim agent om te brengen. Zijn pogingen falen echter en Carvers mannen ontdekken dat Bond en Wai Lin het wrak van de Devonshire onderzoeken.

Carver gaat in Vietnam wederom de confrontatie met Bond aan, maar slaagt er opnieuw niet in de Britse en Chinese agent te doden. Desondanks neemt Carver zijn intrek in zijn stealthschip om de oorlog tussen Oost en West te laten losbarsten. Bond en Wai Lin weten ook aan boord te komen en uiteindelijk weet Bond Carver te doden met zijn eigen onderwaterboor. Regel nummer één van massamedia: 'Give the people what they want!'

<<< Terug naar TOMORROW NEVER DIES